Direct door naar content

Handicaps

 

Cursussen, opleidingen en overige informatie

Om sporters goed te begeleiden, is het belangrijk om genoeg af te weten over verschillende beperkingen en de uitdagingen die dit met zich meebrengt. De contactpersoon binnen jouw gemeente kan je daarbij helpen, of bekijk de lijst hieronder voor meer informatie.

Auditieve/communicatieve beperking

Sporters die doof of slechthorend zijn communiceren anders. Je kunt als trainer bijvoorbeeld hulpmiddelen inzetten als beeldmateriaal. Ga voor meer informatie naar:

Autisme

Een sporter met autisme voelt zich niet altijd op z’n gemak bij een sportclub. Dit vraagt om een andere manier van trainen en ondersteunen. Ga voor meer informatie naar:

Chronische aandoening

Sporters met een chronische ziekte hebben een lichamelijke aandoening die nooit meer helemaal over gaat. Denk aan reuma, astma, COPD, diabetes, hart- en vaatziekten, MS en de ziekte van lyme. Ga voor meer informatie naar:

Ernstige meervoudige beperking

Mensen met een ernstig lichamelijke beperking (EMB) hebben een lichamelijke- en ernstige verstandelijke beperking. Juist voor hen is bewegen zo belangrijk. Ga voor meer informatie naar:

Niet-aangeboren hersenletsel

Een ongeval in het verkeer, een val of een klap op het hoofd kan niet-aangeboren hersenletsel veroorzaken. Voor deze sporters is goede begeleiding en rustige opbouw heel belangrijk. Ga voor meer informatie naar:

Psychische aandoening

Sporters met een psychische aandoening hebben een psychische klacht die het dagelijks leven ernstig belemmert. Denk aan een angststoornis, autisme spectrum stoornis, depressie, of post-traumatisch stresssyndroom (PTSS). Ga voor meer informatie naar:

Programma van:

Partners: