Direct door naar content
Grenzen opzoeken bij Buddy Obstacle run afbeelding nieuwsbericht

Grenzen opzoeken bij Buddy Obstacle run

25 mei 2018

Rolstoelen die vastlopen in de modder en sporters met een beperking die met hun buddy uitdagende hindernissen overwinnen. Zo gaat de Buddy Obstacle Run in Warnsveld er uit zien! “Het wordt een spektakel waar gezinnen, G-sporters en amateursporters samen aan de start komen,” zegt organisator Erik Hofmans. Hij is voorzitter van de stichting Battle4Kids. De opbrengsten van het evenement op 7 juli zijn voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Batten.

Buddy’s bij hindernissen
Sporters met een beperking kunnen starten op een parcours van twee kilometer waar speciale hindernissen staan. Iedereen kan inschrijven. Erik Hofmans: “We doen met alle inschrijvers een intake en kijken per combinatie of ze kunnen starten en hoe. Vanwege de modder is het alleen niet mogelijk om met een elektrische rolstoel mee te doen. Onder de inschrijvingen zijn ook al enkele kinderen met een zware beperking. Bij de hindernissen staan buddy’s om nog extra hulp te bieden als dat nodig is.”

Samen finishen in waterbak
Voorop staat dat het een gezellige dag is voor gezinnen en diverse typen sporters. “Er zijn drie parcoursen, de langste is zeven kilometer. Het leuke is dat alle deelnemers op dezelfde plek starten en eindigen. Het lijkt mij fantastisch om straks reguliere sporters en sporters met een beperking samen te zien finishen in de waterbak! Voor de aangepaste sporters is het leuk om onderdeel van het geheel te zijn. Het fijne is dat het geen wedstrijd is, maar dat je elkaar onderweg helpt. Je versterkt elkaar en samen kom je er uit. Want af en toe zal het even puzzelen worden hoe je een hindernis gaat nemen. Iedereen mag zelf weten hoe een onderdeel te nemen, je kunt ook een hindernis overslaan. En G-sporters die heel fit zijn mogen juist een paar keer het rondje doen.”

Tijgernet, evenwichtsbalk en schuine wand
Wat voor type hindernissen kunnen de deelnemers verwachten? “De bekende survivalatleet Jochem Bruggink bouwt het parcours. Hij heeft ervaring met het maken van hindernissen voor mensen met een beperking die twee varianten hebben: een  meer uitdagende en een laagdrempelige. Je moet dan denken aan hindernissen zoals een tijgernet waar je onderdoor kruipt. Zo’n net kan ook omhoog zodat je er met een rolstoel onderdoor kunt. Of een evenwichtsbalk die ook voor rolstoelers geschikt is. Sommige hindernissen zijn metershoog, zoals een schuine wand. Als alternatief kun je daar ook onderdoor. Het parcours dat wij neerzetten is niet supergroot, maar we willen er wel een bijzondere hindernis bij hebben.”

Ouders en kinderen in het zonnetje
Het idee voor de Buddy Obstacle Run komt van de stichting Battle4Kids. Het evenement is bedoeld om ouders en kinderen die een onbekende ziekte hebben in het zonnetje te zetten en ook nog geld op te halen voor een goed doel. “Mijn eigen zoon heeft een ziekte die voor ons lang onbekend was. Je gaat dan een medisch traject in met veel onzekerheid en moet je bij de zoektocht langs ziekenhuizen heel assertief opstellen. Zo heb ik diverse ouders ontmoet en is het idee ontstaan om de stichting op te richten. Samen hebben we al voetbaltoernooien en dancefeesten georganiseerd waarbij het geld steeds naar een van de stichtingen voor onbekende ziektes ging.”

Veel ondersteuning
Het geld dat wordt opgehaald met de Buddy Obstacle Run gaat naar de stichting Batten. Batten is een slopende stofwisselingsziekte bij kinderen waar nog geen medicijn of behandeling mogelijk is. “Wij vragen aandacht voor de ziekte van Batten en medewerkers van de stichting helpen ons bij de Obstacle Run, bijvoorbeeld bij het parcours. Heel fijn is dat we ondersteuning krijgen van vele kanten. De gemeente Zutphen heeft subsidie gegeven en ook prima geholpen met het verlenen van vergunningen en dergelijke. Ook de Dirk Kuyt Foundation en het Fonds Gehandicaptensport ondersteunen het evenement.”

Obstacle Run game
Het is de bedoeling dat de Buddy Obstacle Run een jaarlijks terugkerend event wordt. “We denken daarom nu al vooruit. Zo gaan studenten van de hogeschool Breda aan de slag met het ontwikkelen van een game. Ze maken een visualisatie van het G-parcours. Volgende keer kunnen kinderen die mee doen deze game vooraf spelen en zo strategieën bedenken om hindernissen te nemen. Onderdeel van de game is dat ze ook zelf een hindernis kunnen ontwerpen. Het idee is dat we het winnende ontwerp dan ook echt gaan bouwen. We hopen dat veel aangepaste sporters mee gaan doen. In de toekomst willen we dat het deelnemersveld voor de helft uit sporters met een beperking bestaat!”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: