Korfbal is een teamsport die je op verschillende manieren kunt spelen. In het reguliere korfbal speel je met vier vrouwen en vier mannen in één team, in een veld met twee vakken. Je mag niet lopen met de bal, niet scoren als je verdedigd wordt en er geldt beschermd balbezit. De bal mag dus niet uit je handen gepakt of geslagen worden. Bovendien is korfbal een sport waarbij lichamelijk contact beperkt is.
Bij korfbal is samenwerking essentieel om tot scoren te komen en ook om scoren te kunnen voorkomen. Doordat korfbal een gemengde sport is, worden sociale contacten en onderlinge interacties gestimuleerd. Gelijkheid staat in het korfbal centraal.
Hoe werkt korfbal met een beperking?
Passend Korfbal (voorheen G-korfbal) is korfbal voor mensen die niet/moeilijk kunnen aansluiten bij het reguliere korfbal, bijvoorbeeld door hun verstandelijke beperking, lichte fysieke beperking en/of bijvoorbeeld ADHD of PDD-NOS.
Bij Passend korfbal worden er wedstrijden in twee varianten gespeeld, 8-tegen-8 of 4-tegen-4. Ook bij Passend korfbal gelden de regels zoals hierboven genoemd. Passend korfballers kunnen deelnemen aan een speciale competitie en regionale toernooien. Eens in de twee jaar vindt het Nederlands Kampioenschap Passend Korfbal plaats, wat altijd weer een spannende en vooral leuke dag is. Het andere jaar worden de Special Olympics georganiseerd.
De voordelen van korfbal:
- Teamgeest: samenwerken met je teamgenoten is essentieel en versterkt het groepsgevoel.
- Conditie en coördinatie: het spel bevordert je uithoudingsvermogen en hand-oogcoördinatie.
- Plezier en interactie: een leuke manier om in teamverband te sporten en sociale contacten te onderhouden.