Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Als je in een rolstoel zit, dan wil je ook wel eens lekker zwemmen. Maar voor jij in het water ligt kom je helaas nog wel eens wat obstakels tegen in zwembaden. Ben je benieuwd of het zwembad bij jou in de buurt rolstoelvriendelijk is? Check het met deze punten en beoordeel mee. Niets mag jouw zwemplezier in de weg staan!
1. Parkeren
De rolstoelvriendelijkheid van een zwembad begint al ver voor de ingang: op de parkeerplaats. Als je met de auto komt, moet je op een gehandicaptenparkeerplaats kunnen parkeren. In de regel zijn er op een parkeergebied met twintig plekken twee gehandicaptenplekken gereserveerd. Deze plekken zijn ruimer en liggen dichtbij de ingang.
2. Naar de ingang
Stoepjes, trappen of grindpaden maken een bezoekje aan het zwembad voor jou tot een onmogelijke workout. De weg naar de ingang moet dus breed en vlak zijn. Eventueel hoogteverschil moet worden overbrugd met een helling. Als het verschil te groot wordt, dan moet er een traplift komen, want de helling mag niet te steil zijn.
3. Kassa en poortjes
Bij de kassa of receptie moet een zwembad ook rekening met jou houden. De balie moet een verlaagd deel hebben met genoeg ruimte voor jou en je rolstoel. Op die manier kun jij zonder probleem een kaartje kopen of vragen of de zwembroek die jij de vorige keer hebt achtergelaten is gevonden.
4. De weg naar het bad
En dan het volgende obstakel: het poortje met die stangen waar je tegen aan moet duwen. Daar kun jij niet door met je rolstoel. Daarom kun jij meestal door een aparte, bredere doorgang met een glazen deurtje. Op weg naar de kleedruimtes en het bad kom je nog meer deuren tegen. Automatische deuren die met een sensor of knop werken zijn natuurlijk het beste, omdat het jou dan geen moeite kost om een zware deur te openen. Als je dan in de zwemzaal bent, zijn steile hellingen op de natte tegeltjes ook niet handig en glijbanen en duikplanken mogen ook niet in de weg staan.
5. Zwembadlift
Maar hoe kom jij dan in het water? Een rolstoelvriendelijk zwembad kan daar een aantal voorzieningen voor hebben. Met een tillift kan een medewerker van het zwembad je in het water helpen. Zo'n lift heeft meestal een bankje waar je op zit en waarmee je langzaam in het water zakt. Andere opties zijn een hellingbaan in het zwemwater of een zogenaamde 'luie trap', die minder steil loopt dan een normaal zwembadtrapje.
Zie jij op basis van bovenstaande punten dingen die bij het zwembad bij jou in de buurt beter kunnen? Meld jouw probleem dan bij de sportschool en deel jouw beoordeling ook met ons. Hier kun je ook beoordelingen van anderen zien. Misschien is er bij jou in de buurt een ander zwembad dat veel beter scoort!
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.