Direct door naar content
5 tips voor online daten als je een handicap of chronische ziekte hebt afbeelding nieuwsbericht

5 tips voor online daten als je een handicap of chronische ziekte hebt

22 februari 2018

Daten is een zenuwslopende exercitie. Iedereen vreest de ongemakkelijke stiltes, de verkeerde verwachtingen en afwijzingen, maar er komt nog een heel andere dimensie bij kijken als je moet dealen met een (onzichtbare) handicap. 

Want wanneer vertel je die leuke match op Tinder of Happn dat je een beperking hebt? Zet je het in je profiel? Zeg je het binnen de eerste vijf minuten dat iemand met je begint te praten of ga je voor het verrassingselement op de eerste date? Het is gewoon allemaal net wat ingewikkelder. Maar omdat daten vooral ook heel leuk is, hier 5 tips om enigszins ongeslagen uit de strijd te komen. 

1. Je profiel opzetten
Een simpele, maar ook een lastige stap. Moet mijn rolstoel in beeld? Zal ik mijn prothese laten zien? Moet ik foto’s delen waar ik helemaal op sta? Het antwoord is simpel: doe waar jij je comfortabel bij voelt. De foto van jou in je rolstoel hoeft niet per se de eerste foto te zijn die je laat zien. Als je iets hebt wat meteen in het oog springt, zoals een slangetje door je neus, kun je voor een foto van je zijaanzicht gaan als je niet wil dat daar meteen de aandacht naartoe gaat. Schakel je vrienden in om een paar foto’s te selecteren waar je gelukkig op staat en die laten zien wie je bent. 

2. Moet je opschrijven dat je een bepaalde aandoening hebt?
Nogmaals: je bent niemand iets verplicht. Het is helemaal aan jou of je er in je omschrijving iets over kwijt wilt of niet. Als je creatief bent en je beperking duidelijk in beeld is, kun je er misschien een grapje over maken om de boel luchtig te houden ('ik heb deze stok nodig om mijn ego hoog te houden'), maar het is ook helemaal oké om pas in gesprek met iemand het onderwerp op tafel te leggen. 

3. Wanneer vertel je ze wat je hebt?
Is ook weer helemaal aan jou. Jij kan het best beoordelen of de persoon ‘klaar’ is om te horen over jouw aandoening of niet. Het is echter wel verstandig er niet te lang mee te wachten. Als het echt goed klikt, wordt het alleen maar moeilijker om het te vertellen en zal de ander zich afvragen waarom je er niet eerder open over bent geweest. Vertel over hoe je met jouw aandoening omgaat zonder meteen in de medische details te verzanden en sta open voor vragen. Zo creëer je een gesprek en wordt het niet een ongemakkelijk onderwerp. 

4. Hoe ga je om met trolls?
De online trolls zijn overal - ook op datingapps. Blokkeer en rapporteer diegene als hij/zij te ver gaat. Als iemand je niet kan respecteren om wie je bent, is diegene je tijd niet waard. Onthoud dat wanneer je iemand vertelt over je beperking en diegene vervolgens niets meer van zich laat horen. 

5. Het aantal ‘goede mensen’ kan ontmoedigend zijn
De kans dat je te maken krijgt met mensen die afhaken als je ze vertelt over je beperking of aandoening, zit er goed in. Probeer dat toch als iets positiefs te zien. Je hebt geen tijd om je beperkte energie te spenderen aan mensen die dat niet waard zijn. Als iemand je niet op je slechtst aan kan, verdient ‘ie je ook niet op je best.

Online daten kan een spannend avontuur zijn en je kan maar zo de liefde van je leven ontmoeten, maar weet dat je ook te maken krijgt met teleurstellingen - handicap of niet. Als je merkt dat het je zelfvertrouwen geen goed doet, verwijder dan gewoon de app en ga naar buiten. Kan maar zo dat die ene leukerd gewoon daar ergens rondloopt.

Bron: The Mighty

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: