Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Als Hans van den Eerenbeemt aan het woord is over KansPlus Asten-Someren-Deurne, dan proef je de liefde voor de doelgroep. De vereniging zet zich al vele decennia in voor mensen met een verstandelijke handicap. “Ze houden je een heel mooie spiegel voor.”
De leden van KansPlus ASD, de afkorting voor de regio Asten, Someren en Deurne, hebben onder andere het syndroom van Down, autisme of een combinatie met een fysieke handicap. Voorzitter Hans van de vereniging ziet de positieve effecten van de sportactiviteiten op de doelgroep. "In het verleden werd door de samenleving te vaak gedacht: die lui, die kunnen niks. Wij draaien het om en kijken naar wat zij wél kunnen. Sommigen zijn nog redelijk mobiel en je moet investeren om dat te behouden. Je ziet dat anderen zelfs een stapje extra zetten en zich motorisch ontwikkelen.”
Smeltende voorzitter
Hans is sinds vorig jaar voorzitter van de vereniging. "Een paar jaar geleden organiseerde KansPlus ASD een dinershow. Je kon een tafel kopen met een gezelschap, leden serveerden het driegangenmenu. Ik heb toen samen met een vriend gekookt. Ik kende de doelgroep al, mijn neefje heeft het syndroom van Down. Ik leerde tijdens die avond de club kennen. Een tijdje later zochten ze een nieuwe voorzitter. Ze vroegen of ik iemand wist.”
Zo kwam van het een het ander. Hans geniet iedere dag van de omgang met de pakweg ruim 130 leden, die tussen de 20 en 80 jaar oud zijn. "Ze zijn recht voor hun raap. Als ze iets niet zint, dan hoor je het meteen. Maar ze vliegen je ook enthousiast om je nek, als ze je in het dorp tegenkomen. Op dat soort momenten smelt ik."
Gigantische prutser
KansPlus ASD biedt iedere maand allerlei activiteiten aan, waarbij niet-leden welkom zijn om proef te draaien. Van sjoelen op zondag tot een toneelclub en een tour met vrachtwagens. Een van de pijlers van de vereniging is beweging. Ze bieden onder meer dansen, zwemmen, voetbal en darten aan. Hans doet regelmatig mee, met meer of minder succes. Zo denkt hij terug aan een memorabel potje darten. "Ik voelde me een gigantische prutser. Ze zijn daar zo goed in, kunnen zich fantastisch focussen."
Hij merkt niet alleen de voordelen voor de mobiliteit, maar ook voor de mentale gesteldheid. “Sommigen zitten in een woongroep en zien dagelijks maar een beperkt aantal mensen. Bij onze activiteiten ontmoeten ze anderen, komen ze uit hun sociale isolement en leren ze nieuwe vaardigheden, bijvoorbeeld omgangsvormen. Daarnaast merk je dat ze in het begin nog wat verlegen zijn. Bijvoorbeeld bij het zwemmen, dan moeten sommigen hun prothese uitdoen en dat voelt ongemakkelijk. Als ze eenmaal de veiligheid en het vertrouwen voelen, trekken ze dat spul zo uit en plonzen ze het water in."
Koudwatervrees
KansPlus ASD is afhankelijk van aanbieders. Die moeten de deuren openzetten. Het kost echter weinig moeite om dat voor elkaar te krijgen, legt de voorzitter uit. "Het is even melden wie we zijn en wat we doen, vervolgens werkt iedereen graag mee. Ze gunnen het deze mensen. Het is voor ons vooral belangrijk om te laten zien wat we doen, bijvoorbeeld via sociale media."
Niet alleen om meer sportaanbieders te bereiken, maar ook om vrijwilligers te werven. KansPlus ASD draait namelijk op deze mensen. Momenteel zijn het er 126, maar dat getal vertekent de situatie. "Vanwege de leeftijdsopbouw. De helft bestaat uit ouders van leden, de andere vrijwilligers zijn ook vrijwel allemaal ouderen. We zijn op zoek naar jongeren. Ik merk dat die nog weleens angstig zijn voor deze doelgroep. Noem het koudwatervrees, terwijl onze doelgroep juist heel snel tevreden is. Veel sneller dan de rest van de samenleving. Hun dankbaarheid is fantastisch. Daar kunnen we echt veel van leren. Als ik thuiskom van een activiteit ben ik kapot, maar barst ik tegelijkertijd van de positieve energie.”
Ook voegt Hans graag nog meer sportaanbieders aan het programma van KansPlus ASD toe. Hij moedigt sowieso iedereen aan om iets op te zetten voor mensen met een verstandelijke handicap. “Probeer het gewoon een keer. Ga het niet uit de weg, vanwege je vooringenomen beeld. Onze leden kunnen heel goed aangeven wat ze wel en niet willen. Soms hebben ze helemaal geen zin, dan moet je ze motiveren. Er hoeft echt geen glazen stolp omheen: benoem gewoon wat je ziet en wilt."
Meer bekendheid
KansPlus Asten-Someren-Deurne wilde het Uniek Sporten Brabant-certificaat graag hebben als onderdeel van het plan om meer ruchtbaarheid te geven aan wat ze doen. "Dat wij iets te bieden hebben. In het algemeen, maar ook specifiek op het gebied van bewegen. Het is bij ons geen aanhangsel, maar we pakken dit serieus en verantwoord op. Hopelijk durven meer mensen hierdoor de stap te zetten om eens mee te doen."
Voor de voorzitter voelt het als 'een verrijking' om onderdeel te zijn van de vereniging. "Het houdt me een spiegel voor: hoe tevreden ben ik met wat ik heb? Waar maak ik me druk om? Het is een heel mooie spiegel, maar daar moet je wel in durven kijken."
Meer informatie
Heb jij zelf vragen of sport en bewegen met een beperking of aandoening? Neem dan contact op met de uniek Sporten Brabant beweegcoach uit jouw gemeente. Ook voor het aanvragen van een certificaat voor jouw vereniging of club kan bij de lokale beweegcoach.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.