Direct door naar content
Brabantse Esther en Eugenie naar Adaptive CrossFit Games in Texas: "Geen sport inclusiever dan crossfit"  afbeelding nieuwsbericht

Brabantse Esther en Eugenie naar Adaptive CrossFit Games in Texas: "Geen sport inclusiever dan crossfit"

11 september 2024

Half september gaan Eugenie van Huijgevoort en Esther de Roo een bijzonder avontuur aan met een groep van in totaal vijf Nederlandse sporters. Het duo doet medio september mee aan de Adaptive CrossFit Games in Texas. “Samen met andere atleten dit avontuur aangaan in Amerika, dat schept een band voor het leven.” 

Beide dames hebben een bijzonder en inspirerend verhaal. Eugenie, woonachtig in Tilburg, verliest zeven jaar geleden haar been. “De oorzaak waren bijwerkingen van de chemotherapie”, vertelt ze. “Ik werd behandeld tegen baarmoederhalskanker en er waren bloedpropjes in mijn been terecht gekomen. Uiteindelijk was amputatie de enige oplossing.” 

Vlak voor dat de sportieve Eugenie de diagnose baarmoederhalskanker krijgt, is ze aan het trainen voor haar eerste marathon. “En om niet alleen maar hard te lopen ben ik met een vriendin gaan crossfitten, om mijn lijf sterker te krijgen. Het was zwaar, maar beviel eigenlijk heel goed. Dat kwam alleen allemaal stil te liggen toen Ik complicaties kreeg van de behandeling."

Minder zichtbaar 
Dan naar Esther. Ze komt uit Gemert, maar woont tegenwoordig ook een deel van het jaar in Spanje, waar het klimaat beter is voor haar fysieke gesteldheid. Esther heeft, zoals de dames het zelf mooi omschrijven, een minder zichtbare beperking: het Ehlers Danlos Syndroom, een groep erfelijke aandoening aan het bindweefsel wat vaak veel andere klachten met zich meebrengt. “Vroeger was ik bijna rolstoel- en bedgebonden”, vertelt Esther. “Ik had allerlei vormen van therapie en revalidatie gevolgd, maar eigenlijk hielp niks voor mij.” 

Dertien jaar geleden komt ze voor het eerst in aanraking met CrossFit. “Ik zag het eigenlijk als een soort laatste kans om nog progressie te boeken. Charles Verschuren van CrossFit Gymert nodigde mij uit en dat is een gouden zet geweest.” Esther gaat trainen, moet heel diepgaan, maar merkt wel dat ze lichamelijk vooruitgang boekt. “Twee jaar ben ik bezig geweest om op het basisniveau uit te komen, maar toen kon ik wel aansluiten bij de groepslessen. Een mijlpaal. Daarna had ik als doel gesteld om samen met mijn kinderen een volle dag naar de Efteling te kunnen. Daar heb ik vijf jaar voor getraind, maar het is mij wel gelukt.” 

Terug naar de gym
Terwijl Eugenie aan het revalideren is, vraagt haar therapeut of ze eigenlijk niet terug wil naar haar gym. “Daar had ik eigenlijk nog niet aan gedacht. Ik wilde vooral zo snel mogelijk weer aan het werk en hardlopen. Dan was ik voor mijn gevoel weer op de plek waar ik voor mijn ziekte was geëindigd.” Toch besluit ze weer contact op te nemen. “Doodeng vond ik dat. Ik vroeg of er nog wel plek voor mij was. ‘Natuurlijk!’, was het antwoord. Zij wisten ook niet precies hoe we dat moesten aanpakken, maar ze zijn gewoon mee naar het revalidatiecentrum gegaan om te kijken hoe ik met mijn prothese mee kon trainen.” 

Aan het begin zet ze steeds kleine stapjes. “Ik was ook een sta-in-de-weg voor mezelf, omdat ik de nieuwe situatie nog moest accepteren.”, vertelt Eugenie. “Bijvoorbeeld bij een buddy-work-out. Dan dacht ik: straks staan ze weer te wachten op mij. Dat is nog steeds een uitdaging voor mij, maar daar leer ik alleen maar van.” 

Van recreatief naar World Games 
Toch is het nog een flinke stap: van therapeutisch crossfitten naar deelnemen aan de World Games in Texas. Het tweetal lacht. Esther: “Ik had ook niet verwacht dat dit mogelijk was”, zegt ze. “Tot een tijdje terug had ik nog nooit meegedaan aan een wedstrijd en nu gaan we gewoon naar Texas. Wij hebben ons eerst gekwalificeerd via een aantal voorrondes en ineens was daar de uitnodiging.” 

Ze heeft wel even getwijfeld, geeft Esther toe. “Omdat mijn categorie een soort samensmelting is van een heleboel beperkingen. Zo zitten er ook mensen in met een auditieve beperking. Dat heeft natuurlijk invloed op de ranglijst. Maar ik merk dat CrossFitten en deze uitdaging bijdragen aan wie ik ben. Ik hoop dat ik met mijn deelname weer andere kan inspireren en dus wil ik gewoon gaan.” 

Eugenie sluit zich aan bij haar ploeggenoot. “Je sport voor jezelf en niet voor anderen. Het gaat om je eigen doelen stellen en kijken hoe je verder kan komen. Je moet prestaties van andere atleten gebruiken als motivatie of inspiratie. Niet als vergelijkingsmateriaal om jezelf naar beneden te halen.” 

Geen sport inclusiever 
En dat maakt CrossFit volgens Esther en Eugenie de meest inclusieve sport die ze kennen. “Het is een geweldige community waarvan iedereen van elkaar wil en kan leren”, aldus Eugenie. “Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat ik mij best vaak achter mijn amputatie verschuilde als iets niet lukte. Als ik dan bij andere atleten kijk en zie wat zij kunnen, geeft mij dat weer motivatie om ook door te gaan.” 

Esther: “En als je kijkt naar de oefeningen en work-outs is het altijd mogelijk om aanpassingen te doen naar iemands mogelijkheden. Dat maakt het toegankelijk voor iedereen. Daarom kan ik ook iedereen aanraden om het gewoon eens te proberen. Je krijgt er zoveel voor terug, mentaal en fysiek.”

Op naar Texas 
En nu staan de World Games op de agenda. “Het wordt een uniek ervaring”, denkt Esther. “Natuurlijk ga je om jezelf te kunnen meten met de andere atleten, maar ik weet zeker dat het ook een band voor het leven schept. We zijn nu vol in de voorbereiding qua training, maar ook logistiek moet er nog van alles geregeld worden. Zo heb ik zelf een speciale shirtlijn op de markt gebracht om geld in te zamelen."

“En daarnaast proberen we zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor het evenement en de sport”, voegt Eugenie toe. “Het zou mooi zijn als wij met onze prestaties weer andere kunnen inspireren om te gaan sporten of in beweging te komen. Dat is zeker een van de doelen, want ik hoop dat we in de toekomst met veel meer Nederlanders kunnen gaan.” 

De Adaptive CrossFit Games worden van 19 tot en met 22 september gehouden in Texas, Amerika. Naast Eugenie en Esther doen er nog drie andere atleten mee met verschillende beperkingen of aandoeningen: Kevin Mayer, Des Beijloos en Josine van Paassen. Wilt het team steunen op weg naar Texas? Neem dan een kijkje op de GoFund.me en doe een donatie om hun reis mogelijk te maken. 

Ook een keer CrossFitten? Of een andere vraag over sporten en bewegen met een beperking of chronische aandoening? Neem contact op met de Uniek Sporten Brabant Beweegcoach bij jou in de buurt voor gratis advies en begeleiding!  

Foto's: Esther de Roo en Ruud Jansen (Rude Photography) 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: