Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
In het voetbal en ook bij grote wielerevenementen is het al normaal: een blindentribune. Dat kan toch ook bij het zwemmen? Die gedachte had paralympisch zwemster Liesette Bruinsma, die zelf blind is, al langer. Bij de Eindhoven Qualification Meet in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion op 13 april wordt haar droom voor het eerst werkelijkheid.
Liesette had het idee om een blindentribune te regelen bij een zwemwedstrijd al langer geleden in een notitieboekje opgeschreven. Ze deed ook al pogingen dat plan uit te voeren, maar dat bleek nog niet zo eenvoudig. Begin dit jaar zat ze ook zelf op een blindentribune bij een wedstrijd van PSV. Dat gaf voor haar de doorslag er nu echt werk van te maken. Met hulp van Koninklijke Viso wist ze het grondig aan te pakken en is het nu gelukt om in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion een blindentribune te organiseren.
Dat er naar haar oproep is geluisterd, maak Liesette natuurlijk dolenthousiast. “Daarom vraag ik aan zoveel mogelijk blinden, slechtzienden met of zonder begeleider en/of hond om zich aan te melden voor een VIP-plek”, zegt de vijfvoudig Paralympisch kampioen op de website van de KNZB.
De afkorting VIP-plek staat in dit geval ook voor Visual Imparet Person. “Ik vond het zo’n leuke grap om aandacht te krijgen voor de blindentribune. Het komt er in het kort op neer dat je in het zwembad de races volgt via audiorescriptie. Je krijgt een koptelefoon op en iemand vertelt live wat er in het water allemaal gebeurt.”
Zij heeft daar zelf vooraf al eisen aan gesteld wat die commentator moet vertellen. Want dat moet vooral niet te droog zijn. De zwemster vindt het belangrijk dat je op de tribune de sfeer van de race meekrijgt door de audiodescriptie. “We willen graag iets meer dan iemand die alleen tijden vertelt. Je moet het ook wel kunnen. Het is meer dan alleen maar vertellen dat de zwemmer van links naar rechts zwemt."
Liesette hoopt dat na deze blindentribune meer evenementen volgen die deze stap naar inclusiviteit zetten. Zij is ervan overtuigd dat dit ook weer kan helpen om meer mensen met een visuele beperking in aanraking te laten komen met sport. "Sport kan inspireren om te bewegen. Maar de manier waarop je geïnspireerd wordt, is om sport te zien. Ik heb ook veel vrienden die het wel willen beleven en blind zijn. Die kunnen het nu ook eens meemaken."
Je kunt je opgeven via deze link.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.