Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
De Special Olympics Nationale Spelen in ’s-Hertogenbosch in 2012 smaakte naar meer. Om mensen met een verstandelijke beperking en sportverenigingen te motiveren om in beweging te komen en blijven, organiseert Stichting Super G sindsdien elk jaar een groots sportevenement. “Deze tiende jubileumeditie op zondag 4 juni gaan we samen natuurlijk sportief vieren!”
Door Marjolijn van Spaandonk
Met zo’n vijfhonderd enthousiaste deelnemers uit heel zuid Nederland is het Bossche sportevenement in 2013 direct een groot succes. “Elk jaar zijn we gegroeid in wisselende sporten. Al is het soms moeilijk om deelnemende sporten aan het evenement te binden”, vertelt Marc Hannessen, voorzitter van Stichting Super-G. “We proberen zoveel mogelijk verenigingen te enthousiasmeren en te ondersteunen om het sportaanbod op het evenement, maar ook daarbuiten, te vergroten.”
Sport clinics
De Rosmalense voetbalvereniging OJC, die net als de deelnemende sport basketbal een eigen G-team heeft, is de thuisbasis van het evenement. “Hoe meer G-teams zich aansluiten bij het evenement, hoe meer je kunt organiseren en begeleiders met elkaar kunnen samenwerken. De realiteit is alleen dat het voor veel verenigingen moeilijk is om een G-team te vormen.” Door het organiseren van clinics kunnen mensen met een verstandelijke beperking kennismaken met een sport en lukt het een vereniging om op termijn misschien wel een team samen te stellen. “De toernooi organisatie faciliteert en ondersteunt verenigingen met het opstarten van een clinic. Vervolgens regelen zij zelf de inschrijvingen.” Zo sluit de Rosmalense hockeyclub aan met een clinic omdat zij nog niet genoeg leden hebben om een G-team te vormen. Ook zijn er badminton-, rolstoelvoetbal, zitvolleybal en jeu-de-boules clinics en is er een wandelevent bij Cello. “We hopen door het delen van kennis en kunde op een kruisbestuiving tussen de verenigingen die een clinic aanbieden en verenigingen met een bestaand G-team.”
Continuïteit van sporten
Na COVID is het moeilijk om mensen met een verstandelijke beperking geactiveerd te krijgen, met name bij kleinere sporten. “Daarom is het zo belangrijk om mensen te laten ervaren, door het te doen, hoeveel plezier je in sporten kan hebben.” Het Super-G evenement geeft deze broodnodige impuls. Maar de moeilijkheid zit ‘m ook in het bewaken van de continuïteit, die afhangt van zowel de sporter, begeleider en trainer. “Je moet veel geduld hebben en accepteren dat het niet altijd gaat zoals het moet gaan. Er zijn enorme verschillen in een team. Het is de kunst om daarmee om te kunnen gaan en betrokkenheid te creëren. De begeleiding kost meer tijd en inzet waarbij je afhankelijk bent van ouders en begeleiders. Mensen vallen ook vaker uit, dus een groter team is noodzakelijk. Maar als het eenmaal loopt, is het enthousiasme groot en heeft iedereen veel plezier.”
Om sporten voor mensen met een verstandelijke beperking het hele jaar door in beweging te houden, ambieert Stichting Super-G om naast het jaarlijks terugkerende sportevenement ook kleinere evenementen te organiseren. “Zoals clinics en een groter winterevenement in een sporthal met meer diversiteit in het aanbod. Voor de organisatie zijn we afhankelijk van subsidies, fondsen, sponsors en verengingen. We hopen dat zij zich hiervoor in willen zetten. De inzet van betrokken vrijwilligers is vaak een uitdaging, maar de mensen dié zich inzetten zijn heel gemotiveerd en enthousiast. De doelgroep is in ieder geval ontzettend dankbaar. Ze hebben zoveel lol en plezier met elkaar. Dat is zo leuk om te zien!”
Jubileum!
Op zondag 4 juni om 10.00 uur is de aftrap van de feestelijke jubileumeditie van Super-G. Op verschillende terreinen zoals bij OJC, Cello en de in sporthal van het Rodenborch College zijn er verschillende toernooien en clinics waar mensen van alle leeftijden gratis aan deel kunnen nemen. Als team maar ook individueel. “We starten de dag met een openingslied en natuurlijk zal onze mascotte Super Go Go overal langskomen.” Alle sportlocaties hebben met speciale banners een gemeenschappelijke uitstraling. Na uitreiking van de medailles en een presentje komen alle deelnemers en begeleiders samen op het centrale terrein van OJC. “Aansluitend vieren we hier nog een klein feestje met een DJ op het podium en een hapje en een drankje.” Van deze feestelijke dag wordt een aftermovie gemaakt die later op de website is te zien. Voorzitter Marc Hannessen kijkt uit naar een mooie opkomst en veel stralende gezichten. “Het aantal deelnemers trekt na COVID gelukkig weer goed aan met inmiddels meer dan 500 deelnemers. Al is ons streven niet om zo groot mogelijk te worden, maar echt om samen zoveel mogelijk mensen met een verstandelijke beperking in beweging te krijgen.”
Wil je graag meer informatie als deelnemer, vrijwilliger of sponsor? Kijk dan op www.super-g.nl of neem contact op via info@super-g.nl. Meer informatie is ook op te vragen bij Uniek Sporten via denbosch@unieksporten.nl of telefoonnummer 073- 615 56 37.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.