Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
In de digitale wereld zie je ze steeds vaker: virtuele personages of avatars. Deze animaties laten vooral een perfect beeld zien van hoe een gezicht of lichaam eruit moet zien. Als tegenreactie op al die perfecte plaatjes is er nu Kami, de eerste virtuele influenceer met het syndroom van Down.
Een virtuele influencer is een animatie of cartoon gemaakt door mensen achter een computer. Deze digitale figuren worden steeds populairder op social media en gaan ook steeds meer op ‘echte’ mensen lijken. Zij lijken echt, maar ze bestaan niet in de echte offline wereld. Een groep mensen bepaalt hoe zij eruit zien, wat ze zeggen en wat ze doen. Tussen deze virtuele influencers vond je tot voor kort geen digitale mensen met een beperking, maar daar is nu verandering in gekomen met Kami.
Kami is een idee van de internationale organisatie voor mensen met het syndroom van Down (DSi). Zij werken samen met een aantal creatieve bureaus om zo een revolutie in de digitale wereld te ontketenen. De naam Kami is een afkorting voor Kamilah, wat staat voor perfectie. Dat is ook precies hoe de bedenkers haar willen laten zien.
Jaspreet Sekhon uit Singapore werkte graag mee aan het project, omdat zij zich als vrouw met het syndroom van Down niet herkent in de perfecte modellen op social media. “Ik zie niet veel mensen met Down op social media. Ik zou willen dat er meer zoals wij waren. Als ik meer mensen met Down zou zien, dan zouden we meer zelfvertrouwen hebben. Laat zien wat wij kunnen en laat dat zien op social media.”
Met Kami wordt een vrouw als Jaspreet neergezet als perfect in de digitale wereld. Daarmee willen de bedenkers laten zien dat je met Down geen foutje bent of dat je gerepareerd moet worden. “In een wereld die gevuld wordt met pixel-perfecte modellen, was het creëeren van Kami een manier om Down compleet anders te belichten”, zei een van de ontwerpers.
Je kunt Kami volgen op Instagram, waar ze net als andere accounts je zal meenemen in haar dagelijks leven. Daarmee krijgt ze ook een grotere missie mee om de digitale wereld inclusiever te maken. “Wij hebben hoge verwachtingen van Kami en de verandering die zij teweeg kan brengen voor digitale diversiteit”, zei Andrew Boys , directeur van DSi.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.