Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Vanaf komende maandag 13 december wordt op het NTC in Amstelveen het NK Rolstoeltennis Indoor 2021 gehouden. De strijd om de Nederlandse titels in het rolstoeltennis duurt een hele week. Een goed moment om deze sport eens wat beter te bekijken, want misschien is tennis wel een sport voor jou. Judith Peek, Coördinator Aangepast Tennis bij de KNLTB, kan je er alles over vertellen.
Tennis is een van de weinige sporten die zowel staand als in een rolstoel zijn te beoefenen. De regels zijn zelfs zo ingericht dat het mogelijk is voor rollers om samen met of tegen lopers te spelen. “Het is daarmee echt een inclusieve sport. Tennis is de ideale sport als je samen wilt spelen met je vriend(in) of je kinderen, terwijl je in een rolstoel zit”, legt Judith uit.
Maar moet je dan ook in het dagelijks leven in een rolstoel zitten om rolstoeltennis te gaan doen? Zeker niet! Rolstoeltennistopper en Uniek Sporten-ambassadeur Diede de Groot is daar het levende bewijs van. Zij is geboren met een aanzienlijk beenlengteverschil, waardoor zij in het dagelijks leven afhankelijk is van een prothese. Bij een clinic van de Esther Vergeer Foundation kwam ze voor het eerst in aanraking met rolstoeltennis. Dat bleek gezien de vele grandslams en wereldtitels die ze later won een schot in de roos. Rolstoeltennis is buiten die top juist ook geschikt voor een brede doelgroep, ziet Judith. “Je ziet dat rolstoeltennis voor mensen die niet meer staand kunnen sporten een mooie oplossing is.”
De KNLTB moedigt het mengen van rollers en lopers in zowel het vrij spelen als bij het spelen van wedstrijden ook aan. De bond heeft bij spelers ook gemerkt dat ze ook graag gemixt willen tennissen. “Een loper hoeft zich ook helemaal niet aan te passen. Tenzij het niveauverschil groot is, maar dat is met ieder ander potje ook zo.”
In deze video laat rolstoeltennisser Taco zien dat hij heel goed mee kan doen in een competitie tegen lopers.
Judith vindt dit een mooi voorbeeld van hoe het ook kan. “Het zou geweldig zijn als zo meer mensen met die KNLTB toernooien en competities kunnen meedoen. Rolstoeltennis leent zich daar prima voor.”
De KNLTB wil het voor jou makkelijker maken om in aanraking met rolstoeltennis te komen. Dat doen ze door bij meer tennisverenigingen voor passend en goed aanbod voor te zorgen. De verenigingen worden daarom vanuit de bond geadviseerd hoe zij rolstoeltennis een volwaardig onderdeel van de vereniging kunnen maken. Daarbij wordt bijvoorbeeld aandacht gegeven aan de toegankelijkheid van het tennispark, een warm welkom voor nieuwe leden en dat je tennisles kunt krijgen van gediplomeerde tennisleraren.
Een rolstoeltennisles vraagt toch andere aandachtspunten. In een speciale bijscholing kunnen leraren deze specifieke kennis opdoen. “Een leraar gaat dan zelf ook ervaren hoe het is om in een rolstoel te tennissen. Dat is natuurlijk wel een belangrijk als je tennisles geeft aan rollers.”
Nederland kent ruim 60 tennisverenigingen waar je met rolstoeltennis kunt beginnen. Meer dan de helft is al hard op weg met alle ontwikkelpunten uit het Ontwikkelplan Rolstoeltennis. Judith vindt dit vooral voor jou als mogelijke tennisser een positieve ontwikkeling. “Ik denk dat het belangrijk is dat je als vereniging het signaal geeft dat iedereen welkom is, dat je een inclusieve vereniging bent.”
Wil je meer weten over deze sport? Ga dan naar de tennispagina voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.