Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
De zes genomineerden voor de De Amsterdamse Pluim worden hier de komende weken voorgesteld. Deze week vertelt Floortje Rous van Dance Connects over hoe zij met Slow Flow mensen vanuit hun (rol)stoel aan het dansen krijgt. “Ik word gelukkig als die mensen gelukkig worden.”
Floortje richtte in 2015 Dance Connects op. Deze stichting maakt allerlei dansactiviteiten voor mensen van 60 tot 100+ mogelijk. In 2018 kwam daar een bijzonder project bij waarbij het gaat om dansen vanuit de (rol)stoel. Dat idee ontstond naar aanleiding van een vraag vanuit een zorginstelling in Amsterdam Zuidoost. “Een participatiemedewerker vroeg aan mij: we willen graag dansen met de bewoners, kunnen jullie daar iets mee doen? Toen zijn we daar naartoe gegaan met een interactieve voorstelling waarbij de mensen kijken naar dans en ook zelf meedoen. Dat was zo leuk dat ze zeiden: kunnen we dat niet wekelijks doen?”
Vanuit dat idee is Floortje het concept van Slow Flow gaan ontwikkelen. “Het moest iets zijn waarbij ze enthousiast worden als ze ernaar kijken en worden verleid om mee te doen zonder dat ze denken: we moeten bewegen of dansen.” Het begint altijd even rustig vanuit de stoel om het lichaam weer even te activeren. “We vergeten wel eens dat we wat met ons lichaam kunnen. We proberen daarom de mensen uit te dagen op hun eigen manier in beweging te komen. De docent geeft een voorbeeld waardoor mensen worden getriggerd om mee te gaan dansen. Dat eindigt soms in een totaal feest op de dansvloer waarbij iedereen helemaal losgaat en soms is dat wat rustiger in de stoel.”
Iedere Slow Flow les is weer anders door de verschillende groepen waaraan het wordt aangeboden. Dat zijn voornamelijk mensen die naar de dagbesteding gaan en daardoor een bepaalde kwetsbaarheid hebben, maar ook mensen met dementie en ouderen van 90 +. Floortje danst ook met mensen met niet aangeboren hersenletsel. Door uitval kunnen zij bepaalde delen van het lichaam niet of minder goed bewegen. “De groepen zijn heel erg divers. Daardoor is ook elke Slow Flow een les op maat waarbij je je aanpast aan de groep. Het vergt dus veel flexibiliteit en creativiteit van de docent.”
Tijdens de dansles ziet Floortje van alles gebeuren, vooral in de gezichtsuitdrukking van de mensen waar ze mee danst. Zo had ze onlangs nog een mooie ontmoeting bij een Marokkaanse vrouwengroep met mantelzorgers en een vrouw met dementie. “Op het moment dat ik de muziek startte en contact met haar maakte en kleine bewegingen met mijn handen maakte gingen haar ogen open. Haar gezicht begon te glimlachen en haar schouders gingen naar achter. Voor we het wisten stond ze op uit de stoel en stonden we een soort kringdans te doen en swingde ze de pan uit.”
"Het dansen levert fysiek wat op, maar ook mentaal. Ze worden er vrolijker van.”
Floortje Rous
Floortje merkte bij die vrouw dat het dansmoment haar in een actieve modus bracht. “Dat levert fysiek wat op, maar ook mentaal. Ze worden er vrolijker van.” Die kleine verandering doet Floortje ook veel. “Ik word gelukkig als die mensen gelukkig worden. Daar ben ik wel trots op dat ik een manier heb gevonden die werkt. Dat probeer ik ook op andere docenten over te brengen. Dat is wel erg tof: maakt niet uit met wie of waar ik dans met deze manier krijg ik iedereen in beweging.”
Floortje heeft met Slow Flow nog grote plannen, want ze wil graag uitbreiden zodat mensen in elk stadsdeel van Amsterdam en in de buitengebieden van het dansproject kunnen profiteren. “Een andere ambitie is om de Slow Flow meer cultuur gericht te maken in combinatie met multiculturele dagbestedingen zodat de les meer aansluit op andere culturen dan de westerse.” Muziek is daarbij een belangrijk onderdeel, zegt ze. “Dat is het eerste deurtje, als je dat open hebt dan kun je pas beginnen. Als je een goed nummer aanzet waardoor die deur goed opengaat voor mensen dan ben je binnen. Dat vergt aandacht voor andere culturen en wensen van mensen.”
De Amsterdamse Pluim wordt dit jaar weer uitgereikt. Dit is de prijs voor sportaanbieders in Amsterdam die zich speciaal onderscheiden met een sportaanbod voor mensen met een beperking. De andere genomineerden voor de Amsterdamse Pluim 2021 zijn: het Moedernetwerk, ASV LEBO, Blindenvoetbal bij Only Friends, de Older friends van Only friends en LG Hockey bij AH&BC LG-hockey.
Foto: Kim Doeleman
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.