Direct door naar content
Even voorstellen: Eddy Boerman, ambassadeur Uniek Sporten Gemeente Zutphen afbeelding nieuwsbericht

Even voorstellen: Eddy Boerman, ambassadeur Uniek Sporten Gemeente Zutphen

15 april 2021

In deze interviews komen we meer te weten over de achtergrond van de sporter en zijn of haar drijfveren. Deze maand is het woord aan Eddy Boerman uit de gemeente Zutphen en ambassadeur van Uniek Sporten Stedendriehoek.

Wie ben je?
“Ik ben Eddy Boerman. Ik mis mijn linkerbeen na een verkeersongeval, dit is nu 20 jaar geleden. Gedurende mijn revalidatie weer in aanraking gekomen met het badminton.

Welke sport beoefen je?
“Badminton, Para-Badminton om precies te zijn. Ook ben ik trainer van SL3B. In 2017 heb ik mijn actieve topsportcarrière beëindigd en uit het Nederlandse Para-badminton team gestapt.”

Maar je speelt nog wel recreatief?
“Zeker. Ik speel nu nog recreatief bij een badmintonvereniging In Warnsveld. Sinds 2013 ben ik een officieel gediplomeerd badmintontrainer en geef ik in de avonduren bij diverse verenigingen badmintontraining.” 

Waarom heb je voor deze sport gekozen?  
“Ik heb in mijn jeugd tot en met mijn 19e jaar aan badminton gedaan. Daarna op sportief vlak wel sportief geweest, maar niet met badminton. Ik heb in november 2000 een motorongeval gehad. Tijdens mijn revalidatie op "Groot Klimmendaal" kwam ik weer in aanraking met badminton. Toen bleek dat ik het spelletje nog wel snapte. Het duurde nog een kleine 5 jaar voordat ik het badminton weer serieus op ging pakken.” 

Hoe serieus werd het?
“In 2005 deed ik voor het eerst mee aan het NK aangepast badminton. Ik maakte daar niets klaar, maar ik vond het wel bijzonder leuk. Ik ging vervolgens door met trainen en werd in 2006 voor het eerst Nederlands kampioen in het aangepast badminton (categorie herendubbel). Gedurende de daaropvolgende jaren werd ik Nederlands kampioen in alle categorieën: enkel, dubbel en mixed dubbel. Ook werd ik lid van het Nederlands para-badminton team. Ik speelde internationale toernooien en nam deel aan diverse Europese en Wereldkampioenschappen. Gedurende deze toernooien en kampioenschappen behaalde ik diverse prijzen.”

Hoe belangrijk is sporten voor jou?
“Sporten was en is belangrijk voor mij om op een sportieve manier fit te blijven. En met sporten kan ik laten zien dat het leven niet ophoud na een ongeval of iets dergelijks. Je moet er zelf overigens wel voor open staan. Dat je er echt iets voor wilt doen. Het komt niet vanzelf aanwaaien. Dit gaf mij wel heel veel voldoening. Door het sporten in zijn totaliteit kan ik in het ‘normale’ leven volledig mijn ding doen.” 

Wat is je mooiste sportmoment tot nu toe? 
“Het voor een eerste keer op het podium staan tijdens een Europees kampioenschap en in de wetenschap dat het traject daar naar toe behoorlijk heftig is geweest met heel veel vallen en opstaan.”

Welke belemmeringen kom je tegen?
“Ik ben zelf geen echte belemmeringen tegengekomen. Ik ben zelf redelijk eigenwijs. Ik wilde alles gewoon (uit)proberen. Fysiek mankeer ik eigenlijk ook niets, behalve dan dat ik het linkerbeen mis. Ik probeer te denken in de mogelijkheden die er zijn en niet in de onmogelijkheden of belemmeringen. Ik ben van mening dat heel ook wel in het aard van het beestje zit. Ik snap dat anderen hier mogelijk anders mee omgaan.”

En als je toch een belemmering moet noemen?
“Dan is het de vereniging waar je je mogelijk wilt aansluiten. Vaak is het voor een vereniging onbekend om met een sporter met een beperking om te gaan. Zij zijn vaak terughoudend. In mijn geval zagen zij dat ik verder geen hulp nodig had om de sport uit te oefenen.”

Welke tip heb je voor anderen om te beginnen met sporten?
“Een simpele tip: ga gewoon meerdere sporten uitproberen. Indien mogelijk een sport die je in het verleden ook al eens hebt beoefend. Waar nodig is elke sport redelijk makkelijk ‘aan te passen’ aan jouw beperking. Je zult dan wel wilskracht en eigenwijsheid in je moeten hebben om dit geregeld te krijgen. Vaak waar een wil is, is een weg. Indien anderen zien dat je er voor wilt gaan, gaan zij ook proberen om het jouw zo makkelijk mogelijk te maken. Maak verder alles bespreekbaar.”

Wat is jouw wens voor de toekomst voor het aangepast sporten?
“Zorg dat er in elke tak van sport een vast aanspreekpunt is bij een vereniging die op de hoogte is van allerlei zaken. Dit aanspreekpunt heeft vaak een goed netwerk waarbij hij/zij te rade kan gaan indien een persoon met een beperking een vraag heeft waarop niet direct een antwoord gegeven kan worden. In een vereniging of organisatie is er vaak de wil wel, maar de kennis niet.”
 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: