Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Alweer 6 jaar is Ben de Fretes (54) actief als beweegcoach bij het Steunpunt Aangepast Sporten Midden Brabant. In de regio Tilburg helpt hij mensen met een beperking of aandoening en een beweegwens naar structureel sporten. Hij heeft een groot netwerk en kan vrijwel altijd een passende match vinden. Ben ondersteunt mensen met een verstandelijke, lichamelijke of auditieve beperking, maar ook mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes. Volgens Ben zelf is beweegcoach zijn het leukste werk dat er is!
Hoe gaat het in zijn werk?
Als er een vraag binnenkomt, neemt Ben vaak binnen 24 uur al contact op en streeft hij ernaar binnen 72 uur een (intake)gesprek te hebben. Tijdens het gesprek kijkt hij of iemand al weet wat hij of zij het liefst zou willen doen, wat de behoefte is en wat iemand nodig heeft. Als hij dat allemaal in beeld heeft, brengt hij alle mogelijkheden in kaart en verzamelt hij de benodigde info (waar, wanneer, kosten). Heeft de persoon ergens een goed gevoel bij? Dan vraagt hij voor die persoon daar een proeftraining aan. “We gaan vervolgens ook altijd met iemand mee en doen zelfs mee. Alles gaat in kleine stapjes, tot we ervan overtuigd zijn dat iemand het zelfstandig kan. Een jaar lang monitoren we hoe het gaat en als het nodig is, bieden we extra ondersteuning.”
Meedenken over financiële mogelijkheden
Wanneer iemand graag meer wil bewegen, maar hier financieel geen ruimte voor heeft, gaat Ben in gesprek met de gemeente/zorginstelling over de mogelijkheden. Soms valt iemand onder de meedoenregeling of kunnen ze een aanvraag doen bij Stichting Leergeld. “Ik vind het belangrijk om vrij snel al de financiën na te gaan. Anders maak je iemand enthousiast, terwijl het misschien niet kan. Die teleurstelling wil je echt voorkomen. Mijn ervaring is dat er vaak toch nog wel érgens een potje te vinden is.”
Mee in reguliere sport
Ben streeft ernaar om, waar dat kan, mensen mee te laten doen in het reguliere sportaanbod. “Het is mooi dat er speciale programma’s zijn, maar vaak bestaat iemand zijn of haar directe kring al veelal uit lotgenoten. Juist door mensen in het reguliere aanbod mee te laten doen, verbreed je die kring. Zowel voor degene die ik begeleidt, als voor de anderen in de groep."
"Dat sociale contact, maakt je wereld zoveel breder!”
Een mooi voorbeeld dat Ben aanhaalt is een man die tijdens de oorlog in Kosovo zijn onderbenen verloor. “Hij zat op volleybaltraining en was erg fanatiek, met als gevolg dat hij erg aan het vloeken en schelden was als het even niet goed ging. Zijn medespelers raakten hierdoor geïntimideerd en wilden hierdoor niet meer met hem samen spelen. Ik heb hem toen voorgesteld om te gaan boksen zodat hij met het boksen ook zijn (onderliggende) frustratie(s) kwijt kon. Inmiddels bokst hij al drie jaar vol plezier! Gewoon in het reguliere sportaanbod. Hij is helemaal opgenomen in de groep.”
Sámen drempels overwinnen
“Volwassenen en ouders zien vaak veel drempels. En die zijn er natuurlijk ook wel, maar pas als je het probeert, weet je echt of iets kan. Er is best wel wat mogelijk. Ga eerst het gesprek aan. Dan kun je later altijd nog besluiten dat het niets voor jou of jouw kind is. Het komt vaak genoeg voor dat iets onmogelijk lijkt, maar dat het gewoon lukt en kan! Zo maakte ik vorig jaar kennis met een jongetje van 6 met downsyndroom. Hij wilde zo graag aan freerunning doen bij de turnvereniging. Zijn moeder wilde hem het liefst in een speciale groep hebben, maar het viel me al snel op dat hij een ontzettend goede motoriek had. Ik ben toen bij de turnvereniging op gesprek geweest. En daar bleek een reguliere groep te zijn waarbij de begeleidster gespecialiseerd was in mensen met een beperking, omdat ze ook in de zorg werkte. Na nog geen half uur riep de begeleidster al: ‘Die wordt hier lid!’. Hij is nu nog steeds lid en gaat als een speer! Ouders zien vaak drempels, en dat is begrijpelijk, maar sommige drempels kunnen we samen nemen en overwinnen.”
“Pas als je het probeert, weet je écht of iets kan”
Steeds meer mogelijk bij verenigingen
Ook vanuit trainers en verenigingen ziet Ben tegenwoordig dat zij vaak bereid zijn om iemand met een beperking of aandoening binnen het reguliere sportaanbod mee te nemen of een aangepast sportprogramma aan te bieden. Wel komt daarbij vaak de vraag omhoog hoe zij dat dan moeten aanpakken? Daar kan Ben ze gelukkig bij helpen. “Wij kunnen zelf tips geven of huren expertise in die een vereniging hierbij kan helpen”.
Neem contact op met een beweegcoach bij jou in de buurt
De beweegcoaches van het Steunpunt Aangepast Sporten Midden-Brabant en Uniek Sporten Brabant bieden gratis hulp en advies bij het vinden van een passende sport- of beweegactiviteit aan iedereen met een beperking of chronische aandoening. Ze ondersteunen ook bij andere vragen, zoals het zoeken van financiële voorzieningen of vervoersmogelijkheden. Heb jij een beweegvraag? Neem contact op met Ben of een van zijn collega’s. Stuur een mailtje naar info@unieksportenbrabant.nl of klik hier voor de contactgegevens van de beweegcoach uit jouw regio.
Het Steunpunt Aangepast Sporten Midden-Brabant is een samenwerking tussen de gemeenten Tilburg, Gilze-Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk. Brabant is opgedeeld in zeven regio’s met elk een eigen sportloket. In heel Brabant ondersteunen beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant bij het vinden van een passende sport of beweegactiviteit.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.